top of page

O Gulnara - en fantasi over motstridende fakta av Ane Nydal

I Norge er Gulnara Karimova kjent som opphavskvinnen til korrupsjonsskandalene som brakte med seg avganger i styre og toppledelse i Telenor, og en siktelse mot den tidligere konsernsjefen i Vimpelcom. I Sentral-Asia er Usbekistans presidentdatter en superkjendis – popartist, forretningskvinne, FN-ambassadør, filantrop, for å nevne noe. I 2012 tvitret hun om yogaposisjoner. I 2013 tvitret hun om regimets brudd på menneskerettighetene. I 2014 ble hun satt i husarrest. Av sin egen far? En iscenesatt renvasking av sitt eget navn? Twitterkontoen ble stengt, men et brev og et lydopptak nådde fram til BBC: "Need medical help urgently" & "Pinochet-like persecution". I 2016 ble hun a) sendt til Israel på betingelse av at hun holder kjeft? b) fastspent til en sengeramme på et psykiatrisk sykehus? c) forgiftet og lagt i en umerket grav i Tasjkent? I 2017 uttalte usbekiske myndigheter seg for første gang om hva som har skjedd med Gulnara Karimova. 

De mange og motstridende opplysningene om en usbekisk wonder woman har beredt grunnen for Ane Nydals kakafoniske portrett. En dame som alt fra sladderpresse og diktaturets innerste krets til diplomater og menneskerettighetsorganisasjoner har spekulert og rapportert om – i tida der hun var på toppen av maktens tinde, og ikke minst i de åra hun har sittet i husarrest i sitt eget hjem. Ane vil også rapportere, spekulere og fantasere. Som sakprosa-snushane banker hun på døra. Som lyrisk slyngel sniker hun seg inn.

 

Ane Nydal er født i 1981, og kommer fra Skedsmo. Hun er journalist, kritiker og poet, og debuterte med novellesamlingen Famlere på Cappelen Damm i 2016. O Gulnara - en fantasi over motstridende fakta er den første trykte utgivelsen til det litterære kollektivet Blomster & Bureau. Boka er del av byråets O-serie (O for Ode, Oops og O yeah) som består av en rekke kvinner i ulik form og fasong som byrået undersøker og maner frem i en frihetsbejaende litterær misjmosj. 

Boka koster kr. 150, - pluss frakt og kan kjøpes ved å kontakte Byrået her. Den finnes også iblant i kule, uavhengige bokhandler.

Skjermbilde 2019-01-05 kl. 22.27.32.png
bottom of page