top of page
Siste innlegg

Byrået anbefaler: 10 lese/lytte/se tips for å bli kvitt kulturelt sjeleslagg


Joe Strummer, vokalisten i the Clash, sa engang dette: "No input, no output". Her er Byråets beste lese og lytte og se tips for å motvirke kulturelt sjeleslagg og starte høsten inspirert:

1. Forfatter Vanessa Veselka skriver i dette essayet om hennes erfaring som ung kvinnelig haiker og hvorfor det er viktig å utvide narrativet på kvinnelige landstrykere. "When a man steps onto the road, his journey begins. When a woman steps onto that same road, hers ends…"

2. For de som er interessert i alternative tolkninger av Freuds Ødipuskompleks; den ennå levende kultfilmskaperen Jodorovsky snakker om det ubevisste i forhold til slektskap og familie, og om nødvendigheten av å - ikke drepe, men absorbere Faren.

3. "The womb is nirvana. It´s tripping in an eternal orb outside space-time continuum. It´s a warm, wet rave at the center of the earth, but you´re the only raver." Disse linjene er hentet fra den selvbiografiske, mørke og humoristiske essaysamlingen "So Sad Today" av tweet-o-manen Melissa Broder.

4. Yoko Ono har lagt ut "Bed Peace" på YouTube. En times og litt til lang dokumentasjon av kunstprosjektet "Bed-in" fra 1969 (den hvor Yoko & John ligger i sengen for fred i verden). Filmen er blant annet en studie av menneskelig frykt og menneskelig mot, om marsboere og kjærlighet og om kraften og faren i det enkle og ukompliserte. Det handler også om provokasjonen i å ta plass på et fredelig vis. Forfatter Lisa Carver har skrevet en bok om Yoko Ono som faller innenfor sjangeren lyrisk sakprosa. Boken heter Reconsidering Yoko Ono, og reflekterer blant annet rundt emne hvorfor blir så mange provosert av Yoko Ono?

5. Otherppl med Brad Listi er en litterær podcast fra California - en fin ting å oppdage om høsten. Mange hundre episoder med samtale-baserte intervjuer (fra Mr. Listi sin garasje) av hovedsakelig amerikanske forfattere. Episodene fremstår som kollegiale kjøkkensamtaler om livet, skriving og bokbransjen.

6. Silje anbefaler The Writing Life av Annie Dillard!

7. For de som har lyst å friske opp feminisme-historien litt, her snakker den strenge Simone de Beavoir om Det annet kjønn og hvordan husmødrene må frigjøres, først og fremst økonomisk, men også kulturelt, gjennom bevisstgjøring og åpenhet mellom mor og datter, mellom generasjonene. (Men, kjære Simone, hvorfor snakker du så hardt og fort? Hvorfor smeller ordene ut av deg i en sånn fart? Og hvorfor knuger du hendene sånn? Er det noe hendene dine vil si? Hva er det hendene sier, som ikke munnen sier.)

8. Vi anbefaler den personlige fortellingen i den fire-episoders lange podcasten Silent Evidence, fra podcasterne i the Heart. En kvinnes historie om seksuelt misbruk i barndommen.

9. Også litt om skrivesperre.. (Når hendene ikke vil si noe som helst).

10. Lesepause? Sjekk ut internetpoet og entusiast Steve Roggenbuck sine videoer på YouTube. Siri fikk en klem av ham på Kunstnernes Hus.

+ 1. Denne setningen av Karin Moe må også med: "Jeg forbeholder meg retten til å ta for meg av det som finnes av språk her i landet."

Har du noe du vil anbefale byrået? Send oss ditt tips! Marker "Anbefales" i emnefeltet. Vil du lese flere tips? Trykk på taggen nedenfor så kommer alle opp.

“I know what I have given you... I do not know what you have received.”

― Antonio Porchia

bottom of page