top of page
Siste innlegg

Orakelet svarer: Hjelp meg med min pengebesettelse, vær så snill!


Kjære Orakel,

Jeg har et besynderlig forhold til økonomi og penger. Jeg har aldri hatt minus på kontoen men allikevel er jeg livredd for å gå tom for penger. Jeg skjønner ikke hva som er lite og mye. Plutselig en dag er 1000 kroner vanvittig mye, og neste dag er det ingenting. Hvor mye er egentlig 1000 kroner? Dette henger også sammen med hvordan jeg føler meg. Med hvordan det går med skriving for eksempel. Føler jeg med bra en dag føler jeg meg rik. Hvis jeg ikke føler meg bra en dag føler jeg meg fattig og er livredd for at jeg skal gå konkurs. Hvordan kan jeg få et mer avslappet forhold til penger? Hvorfor er penger så viktig, jeg tenker på penger hver eneste dag! Jeg er besatt av penger.

Hilsen

money, money, money

Kjære Money, money, money

Fortvil ikke, det kan være at du er det som kalles en gammel sjel. Gamle sjeler har samme abstrakte forhold til penger som den eldre generasjon kan ha til ny teknologi, det kan være vanskelig å stole på. I bibelske tider - hvor jeg mistenker at din sjel kommer fra, så visste man nøyaktig verdi av det man holdt i sin favn. Et lam, for eksempel, ville i Jesu tid kunne mette en familie i to uker. Et lam vil fortsatt kunne mette en familie i to uker. For en gammel sjel er dette en logisk verdi; den er stabil og holdbar. Sonic Youth skrev dette: A hundred dollars used to be more than enough / And now a hundred times a day and still it's not enough. I teksten ligger en forståelse for at verdien av hundre dollar er flyktig, nåtidens verdi kan kun forstås ved å sette den opp mot fortid og fremtid. Sonic Youth representerer på mange måter den nye fremmede verden din gamle sjel har blitt kastet inn i. Du åpner opp din favn og ut renner bare tall. Lammene har løpt sin vei. Hva koster en brunost? Er melka blitt sur? Hvor mye skal jeg betale for et hus på landet? Er jeg rik eller er jeg fattig? Du nevner også at du skriver - at skriving er med på å gi pengene verdi. Går det bra, føler du deg rik. Går det ikke bra, er du redd for å gå konkurs. Her er det nok egoet ditt som spenner bein på din gamle sjel. Egoet ditt vet at din gamle sjel har vanskelig for å forstå penger. Føler egoet seg såret en dag, pga en dårlig skrivedag for eksempel, så vil den straffe den gamle sjelen ved å si: du kommer til å gå konkurs. Mitt råd til deg er å la den gamle sjelen styre økonomien slik den engang gjorde. Ikke tenk på tall, på 1000 kroner. På 100 kroner. Tenk heller på den stabile verdien. Og tenk på verdien på en intuitiv snarere enn en praktisk måte. En iskrem på Hovedøya er kanskje en bussbillett til Sagene - eller 100 iskremer på Hovedøya er kanskje til og med et månedskort på bussen! Grøss og gru. Er det verdt det da? Spør deg selv isteden: Vil du sitte en måned på bussen eller dingle med beina på en bryggekant og spise is? Kanskje du til og med får en ide til din neste bok der - og det, som du vet, kan man ikke sette en prislapp på.

Lykke til,

hilsen Orakelet

Orakelet er byråets egne rådstjeneste. Har du noe du lurer på av alskens art? Send henne et spørsmål. Svarene hennes publiseres her på vår blogg Notater, # Orakelet.

Vil du lese flere råd fra Orakelet? Trykk på taggen nedenfor så kommer alle opp.

bottom of page