top of page
Siste innlegg

O Baugeid! En oppmerksomhet til Baugeid Dagsdatter, abbedisse ved Gimsøy kloster

Baugr – ring, armbånd av stål eller gull.

Baugeidr – eden man svor ved den hellige stålringen, stallahringr, som lå på pallen i hedenske gudehov.

Historien forteller at Dag Eilivsson bygde Gimsøy kloster etter hjemkomsten fra korsferden i 1111, og hans datter, Baugeid Dagsdatter, skal ha vært klosterets første abbedisse. Baugeid var søster til den modige, ærgjerrige og viljesterke Gregorius Dagsson, som Snorre skriver utførlig om i Håkon Herdebreis saga. Den eneste kilden til abbedissens eksistens er hos en setning av Snorre: I 1161 ble Gregorius Dagsson gravlagt ved Gimsøy Kloster, hvor hans søster, Baugeid, var abbedisse. Aina Villanger har nå skrevet en bok om Baugeid, Baugeids bok.

Om Baugeid

Helt fra hun lå i krybben, har Baugeid hatt spinkle årer og skjelvende slim. Og så disse ristningene, da, sier mor Ragnhild til urtekona i skogen. Mer enn én gang var hun sikker på at Baugeid ikke ville overleve. Dessuten har hun bløte muskler, og en sur og stikkende våthet i legemet som fører til den ufullkomne vannlatingen hver natt. Baugeid har sunt blod, uten innhold av puss, men det er altfor tynt og rennende, slik at det bølger i brå vendinger, en ujevn vipping mellom kulde og varme som gir utslag i svetteproduksjon og frysninger om hverandre, sier urtekona til mor Ragnhild. Og hvis kokeprosessen i slimet er ufullstendig eller for voldsom, oppstår nye forstyrrelser og en forrykket balanse. Hver kveld skal mor Ragnhild derfor gi Baugeid vinkokt oksetunge stekt med stikkelsbær i hønsefett, som skal gi henne nok varme. Et brygg av åkermåne, knust gåsefot og litt pulverisert svarthyll skal tørke ut sykdommens overskytende fuktighet. Baugeid må innta drikken tidlig om morgenen, før hun har latet vannet. Urtekona sier også at Baugeid har tilløp til melankoli fordi hun snakker så lite og ofte stirrer ut i lufta med tørre øyne. Og den bitre melankolien, særlig i tillegg til skjelvingene og ubalansen i slimet, kan gjøre sjelen syk og blodårene ved hjertet møre, slik at sorg og fortvilelse hindrer all trøst. Hver gang Baugeid blir redd eller bedrøvet, skal mor Ragnhild derfor straks blande eplevin som er varmet over ilden, med litt kaldt vann og la henne drikke den på tom mage. På den måten vil melankoliens røyk, som kommer ut som ufullkommen vannlating og skjelving eller noen ganger tårer, fordampe.

Om hvordan et menneske har to kall i seg

ett som leder til liv og ett som leder til død

Mennesket har i sitt indre to drifter, på den ene siden et

ønske om å bære frukt, på den andre et begjær etter å falle.

Hvordan? Gjennom driften etter å falle dras hun mot døden,

gjennom å lengte etter frukten dras hun mot livet.

Om stålet

Stålet er svært varmt og er den sterkeste typen jern. Stålet

representerer det hinsidige ved Gud, derfor flykter djevelen

og unngår det. Hvis du mistenker at det er gift i et menneskes

sinn, plasser et stykke varmt stål i våt mat, som grøt eller

fruktmos, og la den forgiftede spise opp alt. Hvis maten er tørr,

så som kjøtt, fisk eller hardkokt egg, plasser et stykke stål i vin

og hell vinen over den tørre maten og gi den forgiftede. Kraften

i stålet tørker ut giften, slik at den ikke kan skade mennesket,

verken i sinnet eller i kroppen. Ja, hun vil unngå døden hvis

giften blir utfordret av det varme stålet, slik som beskrevet.

“O Baugeid!” er en del av en serie mini-oder til kvinner vi i byrået er opptatt av, nysgjerrige på eller stiller oss undrende til. Denne mini-oden er et utdrag fra Aina Villangers prosaverk “Baugeid`s bok” (Oktober 2017).

Vil du lese flere mini-oder? Trykk på taggen nedenfor så kommer alle opp.

bottom of page