top of page
Siste innlegg

Orakelet svarer: Men hvor var mor?


Kjære Orakel

Ja, det var dette med Håkon Håkonsson. Som kjent ble den lille kongssønnen, født i 1204, brakt i sikkerhet fra baglerne ved at birkebeinerne Torstein Skjevla og Skjervald Skrukka bar ham i ei skreppe under en forrykende skitur fra Østfold til Trondheim. Men hvor var mor?

hilsen Vera

Kjære Vera

Ja, jeg kjenner ikke så godt til Håkon Håkonssons mor (og heller ikke Håkon), derimot kjenner jeg litt til mor til Baugeid Dagsdatter - den kjente abbedissen fra Gimsøy Kloster ved Bratsberg i Skien; Ragnhild Skoftesdatter Giske. Ragnhild var gift med jorsalfareren og lendmannen Dag Eilivsson, og de fikk 6 barn: Gregorius, Vatnorm, Sigrid, Gyrid, Borghild, og så Baugeid da. Vi vet heller ikke såå mye om Ragnhild, men Snorre skriver litt om faren hennes, Skofte Ogmundsson Giske, som også dro sørover på korsferd mot det hellige landet, sammen med Ragnhilds 3 brødre, Finn, Ogmund og Tord. De dro til Flandern, i sterkt regn, våren 1103 til Frankrike og om sommeren til Gibraltar og Roma hvor de døde alle sammen. Noen sier også at sønnene døde på Sicilia, kanskje de døde litt etter faren sin. I hvert fall kan vi tenke oss at dette nok har påvirket Ragnhild en del, det vil si hvis vi skal tenke oss at hun var glad i faren sin og brødrene sine da. Kanskje hun sørget såpass mye over dem, at det faktum at de døde på vei til det hellige land, når de lette etter kristendommens og ikke minst guds fødeland, påvirket henne i den grad at hun tok avstand fra kristendommen, i skjul selvsagt, da Norge jo ganske nylig var blitt et kristens land, og slett ikke likte at mannen hennes, Dag Eilivsson også absolutt skulle reise til Jorsal, noen år etterpå - i 1108 - i akkurat samme ærend; å drepe noen hedninger og finne Jesus´ kors.

Vel, men hvis det var slik at Ragnhild tok avstand fra Jesus, og la skylda for faren og brødrenes død på han, så kan vi også tenke oss at hun fortsatte - i skjul selvsagt - å dyrke den gamle åsatroen, og be til Frøya, Odin, Tor og de, og kanskje - også i skjul selvsagt - tenke slemme ting om Gud og Jesus. Kanskje hun rett og slett ikke var enige at disse skulle være de nye, gode og riktige gudene å be til når ting var litt vanskelig. Når Dag dro ut på sin Jorsalferd i 1108 med Sigurd Jorsalfare, ble de borte i 3 år, og hva gjorde Ragnhild i mellomtida? Hun kunne ikke sende sms eller FB-melding eller følge han på Instagram, så vi kan jo tenke oss at hun faktisk snakka med gudene, de gamle, trofaste gudene hun hadde vokst opp med på Mørelandet, og ba dem om å passe på Dag. Og tenk - de hørte henne! For etter 3 stillhetens år, uten så mye som en hvit due eller et brev - hun kunne jo ikke lese, gode Ragnhild? - så dukker plutselig Dag opp igjen på Bratsberg. Helt levende! Og sikkert med masse gaver, muligens en flis av Jesuskorset, og en lovnad om å spre Jesu´ ord. Med andre ord - selv om Ragnhild, helt for seg selv selvsagt, visste at det var Odin og Frøya og Tor som var de egentlige hjelperne bak Dags hjemferd - med en urokkelig sterk tro på Jesus solid plantet i sin vikinghjerne. Hva dette førte til av eventueller feider mellom Ragnhild og Dag, vet vi lite om, men vi kan tenke oss til at Ragnhild lagde sine hedenske supper og behandlet barnas sykdommer med hedensk urtekunnskap og levde sitt liv med sin stille tro, i skjul selvsagt, uten å gjøre ufred på Bratsberg gård, side om side med sin mann Dag, for Dag var jo en god og snill mann, han bygde faktisk et nonnekloster til Baugeid, helt til de begge døde et uvisst år utpå 1100-tallet.

Dette hadde ikke så mye med Håkons mor å gjøre, men kanskje også hun levde mesteparten av livet sitt i skjul, dypt inni en skog, bak et stort fjell eller lengst inn i en fjord - og døde der uten at noen hørte eller kjente til det annet enn naboene, et aldrende ektepar med en funksjonshemmet datter? Og at det er derfor vi ikke vet noenting om henne.

Hilsen Orakelet

Orakelet er byråets egne rådstjeneste. Har du noe du lurer på av alskens art? Send henne et spørsmål. Svarene hennes publiseres her på vår blogg Notater, # Orakelet.

Vil du lese flere råd fra Orakelet? Trykk på taggen nedenfor så kommer alle opp.

bottom of page