top of page
Siste innlegg

Orakelet svarer: Hvorfor skrive?


Kjære Orakel,

Hvorfor skal vi skrive noe mer i det hele tatt?

Kjære Spørrende,

hvordan kan jeg svare deg på dette uten å skrive? Er ikke skriften et av våre mest essensielle uttrykksformer? En måte å være i verden på? De siste to årene har jeg oppdaget en håndfull glemte kvinner fra slutten av 1800-tallet. Den frittalende, sensasjonelle Mary MacLane som skrev fantastisk om kjedsomheten og intetheten i hjembyen Butte, Montana. Norsk-amerikaneren Helga Estbye, som vandret tvers over Amerika med 5 dollar og en rifle, i håp om å redde sin familie fra hungersnød. Den brutale Belle Gunness, som utvandret fra Selbu, og endte opp som grisebonde og seriemorder i La Porte, Indiana. Alle disse kvinnenes liv hadde vært tapt hvis det ikke fantes nedskrevne ord. Det er som en gullgruve å oppdage alt de selv har skrevet eller som står skrevet om dem fra deres samtid. Kjære spørrende, ordene er jo båndet som knytter det hele sammen! Deg, meg - oss dem. Det er viktig å skrive, om ikke for din samtid, skriv for tiden som kommer etterpå! Skriv som Montaigne gjorde i sitt tårn - eller som slottspiken Sei Shônagon gjorde med sin Pillow Book i Japan i året 1002. Skriv som Rumi gjorde for å sette ord på kjærlighetens rus, eller som Joni Mitchell gjorde i “Both sides now” for å få tilbake noe av makten hun hadde mistet under sitt første ekteskap. Du kan tenke på samtiden som en radiokanal som har sin helt egne, spesielle klang - men som kanskje bare fremstår som støy nå fordi du står for nær den. Men så, en stjernespekket morgen vil en fremtidsrobot komme i en fremtidslåbrokk med en kopp oolong-te, og stille inn kanalen og bli slått i bakken av en gedigen symfoni bestående av ord og toner og bilder og ting fra vår samtid. Så for all del, skriv deg selv inn i denne komposisjonen! Skriv inn en bass eller en pauke eller et triangel. Meningen med det hele er det ikke opp til deg å bestemme, men du skal ha tillit til det instrumentet du har blitt gitt.

Hilsen

Orakelet (på trompet)

P.S. Fotografiet er av den skrivende Mary Pickford (1892-1979), manusforfatter, skuespiller og filmprodusent.

Orakelet er byråets egne rådstjeneste. Har du noe du lurer på av alskens art? Send henne et spørsmål. Svarene hennes publiseres her på vår blogg Notater, # Orakelet.

Vil du lese flere råd fra Orakelet? Trykk på taggen nedenfor så kommer alle opp.

bottom of page