top of page
Siste innlegg

Om jeg vil ha et kvad på øret fra 24.-30. august, sier du?

Hei Aina og Siri. Her i byråets bestøvede gemakker har vi nok skjønt at dere har syslet med noe der ute. At det snart er verdenspremiere, at det heter «Gangar fra Svartdalen», og at det av konseptmakerne Tormod Carlsen og Ingeleiv Berstad beskrives som «en vandring og et telefonnummer.» Hva er det dere har vært med på nå?

Ja si det si det min venn
så lurelei lure deg

Aina Villanger og Siri Katinka Valdez er grunnleggere av Blomster og Bureau, og gjør også mye annet rart.

Vi ble invitert av teater/performance-kollektivet, Bananaz, til å være med på et kollektiv-prosjekt som i utgangspunktet skulle være noe ganske annet enn dette, nemlig en Stordans, dvs en lang ringdans, hvor fremmede holder hverandre i hendene, går to steg frem og ett tilbake, mens de synger kvad. Og denne sang-dansen skulle altså foregå i Svartdalen, urskogsparken øst for Oslo. Men så, pga korona, måtte vi selvsagt endre dette. Ringdans og stortreff måtte gå, mens Svartdalen og kvad bestod. Dermed ble det i stedet en vandring, én til én, gjennom dalen – mens kvadet synges live over telefon til den gående.

Hva kan man vente seg når telefonen ringer?

Et nyskrevet kvad sunget live til deg!

Vi lokker og tråkker opp fra våre spor
det som i denne gangaren bor

Jeg skal gå til SVARTDALsparken, alene, sette meg på en benk, og en fremmed skal ringe meg. Er det skummelt?

Det spørs om du syns det er skummelt å snakke i telefon med fremmede, og om du tør å gå gjennom Svartdalen alene! Tør du?

Jeg tar med en venn. Hva er en gangar?

Gangar er i denne sammenhengen mer en type gange, å gå, en vandring, med kvad – så da blir det en gående variant av folkedans-typen gangar, kan vi kanskje si?

Hvordan var prosessen med å skrive teksten sammen (i tillegg til medkvader og Bananaz-medlem Ingeleiv Berstad)?

Enkelt og vanskelig! Vanskelig å skrive kvad sammen, i og med det er så rytmisk strukturert i forhold til hva som skal synges når (det å prøve og få sangen til å klaffe med stiens gang), og for å klare å holde både innhold og form i en viss stramhet var det enklest å skrive hver våre kvad. Imidlertid ble alle kvadene vi skrev arkivert til Stordans-versjonen som kommer til neste år (forhåpentlig), mens ett kvad – som i utgangspunktet ble skrevet av Siri – ble utvidet, kvernet, knadd og vridd av Siri, Ingeleiv og Aina, og til sist brukt som grunnlag for vandringen.

Noe annet dere vil si til verden om dette?

Har du ikke vært i Svartdalen? Så er dette en enestående anledning til å ta deg en tur, og attpåtil får du et kvad, gratis!

Topp! Da tar jeg med headset, fullt batteri, kler meg etter været, leser litt mer om prosjektet og bestiller min tid HER!

bottom of page