top of page

Sjangertukling nå!

Et sjangertro essay av Ane Nydal

 

 

 

 

 

Sjangertukling_Nå_Ane_Nydal.jpg

50 kr.

+ frakt

 

kontakt byrået her

I 2017 ga B&B ut Ane Nydals bok O Gulnara - en fantasi om motstridende fakta. I 2018 lurte hun fælt på hva det var for en rar bok. For å finne ut mer om sjangerkrysningenes bastardiøse vesen, fylte hun skrivebordet med bøker som kunne ligne hennes egen (og i 2019 holdt hun diverse foredrag om dem): De handler om et virkelig menneske. De baserer seg på fakta, men ljuger og fantaserer lell. De har et mangefasettert utseende: fotografier og tomme fotorammer, tegninger, kopier av artikler, plakater og tweets, fragmenter, caps lock, variende font, farger og skriftstørrelse. Forfatteren/fortelleren påkaller og fritter ut sitt avdøde fascinasjonsobjekt på mer eller mindre vakkert vis. Hva skal vi kalle disse bøkene? Eksofiksjon eller faksjon? Lyrisk essay eller eremittkrepser? Litterær misjmosj?

Bøkene Ane har funnet fram, setter sine egne estetiske regler, og minner oss på den skrivendes frihet. En frihet som kan være lett å glemme med innkjøpsordningas tradisjonelle kategorier, skriveskolenes sjangerorienterte kurs og opphøyelsen av den store fortellinga i romans form.

For vil du sette disse bøkene i bås, trenger du et spesialbygget fjøs. Eller du trenger ei blå, lita blekke som heter Sjangertukling nå!


Den koster 50 kroner + frakt, og kan kjøpes ved å kontakte byrået her. Den finnes iblant på enkelte uavhengige bokhandler, men akkurat nå tror vi at det bare er 2 eks igjen i hele verden! Kjappas! 
 

bottom of page